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FACULTY OF LIFE SCIENCES: FOOD, NUTRITION AND HEALTH (CAMPUS KULMBACH)

Chair of Food Law | Prof Dr Kai Purnhagen LLM

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Team > Dr. jur. Katja Brzezinski-Hofmann

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Katja Brzezinski-Hofmann Dr. jur. Katja Brzezinski-Hofmann
Katja Brzezinski-Hofmann

Faculty of Law and Economics


Managing Director of the Research Unit of German and European Food Law​

Born 1977 in Weimar; Studied law at the Georg-August University in Göttingen;  2004 Master of Business Law at the University of Göttingen; 2004 - 2006 legal clerkship and second state examination at the OLG Düsseldorf; 2007 admitted to the bar and lastly worked as a lawyer in the former IP boutique "Braun-Dullaeus Pannen Schrooten Haber" in Düsseldorf; 2009 - 2013 member of the DFG graduate school »Intellectual Property and Public Domain« at the University of Bayreuth; since 2013 managing director of the Research Unit for German and European Food Law at the University of Bayreuth; 2014 doctorate on the subject of "The right of prior use - history, legitimation, function in the patent system" published in 2015 by "Mohr Siebeck"; since 2016 co-author of the food law manual (Heilmittelwerbegesetz) published by Streinz / Kraus in C.H.Beck-Verlag; GRUR member since 2011 and member of the GRUR technical committee for pharmaceutical and food law since 2019.


Katja Brzezinski-Hofmann

Faculty of Law and Economics


Publications

2024

Tobias Konrad, Katja Brzezinski-Hofmann: Anmerkung zu OVG Schleswig-Holstein, Beschluss vom 20.09.2023, 3 MB 13/23. In: Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht, 51 (2024). - S. 135-140.

Tobias Konrad, Katja Brzezinski-Hofmann: Von Schweinelebern mit Farbpartikeln : Urteilsanmerkung zu OVG Schleswig-Holstein, Beschl. v. 20.9.2023 - 3 MB 13/23. In: Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht, 51 (2024). - S. 135-140.

2023

Markus Möstl, Katja Brzezinski-Hofmann: Verbraucherschutz bei Lebensmitteln. In: Martin Schmidt-Kessel, Malte Kramme (Hrsg.): Handbuch Verbraucherrecht. - Köln : Carl Heymanns Verlag, 2023. - S. 867-930.

2022

Katja Brzezinski-Hofmann, Alexander Lang, Rudi Lang, Stefanie Meisel, Robert Paul Simon: Praktische Fallbeispiele zum Lebensmittelrecht. - Katja Brzezinski-Hofmann, Alexander Lang (Hrsg.). - Frankfurt a.M. : Fachmedien Recht und Wirtschaft, dfv Mediengruppe, 2022. - XI, 138 S.

2019

Katja Brzezinski-Hofmann: Ziemlich zäh: "Likör mit Eizusatz" statt "Eierlikör"?. In: Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht, 46 (2019). - S. 92-96.

2017

Herbert Zech, Katja Brzezinski-Hofmann: Innovationsförderung bei neuartigen Lebensmitteln : Patente, Datenexklusivität und Haftung. In: Markus Möstl (Hrsg.): Europäisierung des Lebensmittelrechts. Verrechtlichung der Lebensmittelwirtschaft. - Frankfurt am Main : Fachmedien Recht und Wirtschaft, dfv Mediengruppe, 2017. - S. 31-43.

2016

Stefan Leible, Katja Brzezinski-Hofmann: Gesetz über die Werbung auf dem Gebiet des Heilwesens (Heilmittelwerbegesetz)., In: Rudolf Streinz (Hrsg.): Lebensmittelrechts-Handbuch. 37. Erg.-Lieferung. - München: C.H. Beck, 2016

Stefan Leible, Katja Brzezinski-Hofmann: Rechtsprechungsreport Lebensmittelrecht 2015. In: Wettbewerb in Recht und Praxis, 62 (2016). - S. 287-293.

Katja Brzezinski-Hofmann, Markus Möstl: Das Reinheitsgebot für Bier. In: Bayerische Verwaltungsblätter, 62 (2016). - S. 253-261.

2015

Elisabeth Schorling, Katja Brzezinski, Klaus Nagels: Salz : eine gesundheits- und rechtspolitische Abhandlung. In: Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht, 42 (2015). - S. 178.

Katja Brzezinski:Das Vorbenutzungsrecht : Geschichte, Legitimation, Funktion im Patentsystem. - Tübingen: Mohr Siebeck, 2015. - XVIII, 285 S.
(Dissertation, 2015, Universität Bayreuth)

Stefan Leible, Katja Brzezinski: Rechtsprechungsreport Lebensmittelrecht 2014. In: Wettbewerb in Recht und Praxis, 61 (2015). - S. 301-308.

2014

Markus Möstl, Katja Brzezinski, Julius Helbich: Endlich Klarheit bei nicht relevanten Metaboliten in Mineralwasser : Anmerkung zu VGH BW, Urteil vom 20.6.2013 - 9 S 2883/11. In: Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht, 41 (2014). - S. 92-96.

Katja Brzezinski-Hofmann: Kennzeichnung von Lebensmitteln mit "natürlichem Aroma". In: Lebensmittelindustrie, (2014). - S. 24-25.

Katja Brzezinski-Hofmann: Quo vadis § 40 Abs. 1 a LFGB?. In: Amtstierärztlicher Dienst und Lebensmittelkontrolle, 21 (2014). - S. 217-220.

Stefan Leible, Katja Brzezinski: Rechtsprechungsreport Lebensmittelrecht 2013. In: Wettbewerb in Recht und Praxis, 60 (2014). - S. 276-285.

2012

Simon Apel, Katja Brzezinski-Hofmann: Ohne Schrei kein Glück. In: Jura : juristische Ausbildung, 34 (2012). - S. 888-894.
doi:10.1515/jura-2012-0170

2011

Katja Brzezinski-Hofmann, Hilke Kickler: Common Principles of European Intellectual Property Law : Conference Report, Bayreuth 20 and 21 November 2009. In: Zeitschrift für europäisches Privatrecht, 19 (2011). - S. 217-219.

Katja Brzezinski-Hofmann, Simon Apel: "Rund um den Ochsenkopf" : Radrennen mit Hindernissen. In: Jura : juristische Ausbildung, 33 (2011). - S. 543-548.
doi:10.1515/jura.2011.073

Katja Brzezinski-Hofmann

Faculty of Law and Economics


Dr. jur. Katja Brzezinski-Hofmann
Managing Director of the Research Unit of German and European Food Law​

Raum: 07 (Gebäude IX)

Phone: +49 (0)921 55-3520
E-mail: Katja.Brzezinski@uni-bayreuth.de

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