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FACULTY OF LIFE SCIENCES: FOOD, NUTRITION AND HEALTH (CAMPUS KULMBACH)

Chair of Food Law | Prof Dr Kai Purnhagen LLM

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Team > Dr. jur. Katja Brzezinski-Hofmann

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Katja Brzezinski-Hofmann Dr. jur. Katja Brzezinski-Hofmann
Katja Brzezinski-Hofmann

Faculty of Law and Economics


Managing Director of the Research Unit of German and European Food Law​

Born 1977 in Weimar; Studied law at the Georg-August University in Göttingen;  2004 Master of Business Law at the University of Göttingen; 2004 - 2006 legal clerkship and second state examination at the OLG Düsseldorf; 2007 admitted to the bar and lastly worked as a lawyer in the former IP boutique "Braun-Dullaeus Pannen Schrooten Haber" in Düsseldorf; 2009 - 2013 member of the DFG graduate school »Intellectual Property and Public Domain« at the University of Bayreuth; since 2013 managing director of the Research Unit for German and European Food Law at the University of Bayreuth; 2014 doctorate on the subject of "The right of prior use - history, legitimation, function in the patent system" published in 2015 by "Mohr Siebeck"; since 2016 co-author of the food law manual (Heilmittelwerbegesetz) published by Streinz / Kraus in C.H.Beck-Verlag; GRUR member since 2011 and member of the GRUR technical committee for pharmaceutical and food law since 2019. Since 2021 Lecturer for food law at the University of Applied Sciences in Weihenstephan Triesdorf as part of the lecture “Special aspects of food law”.

Katja Brzezinski-Hofmann

Faculty of Law and Economics


Publications

2024

Tobias Konrad, Katja Brzezinski-Hofmann: Anmerkung zu OVG Schleswig-Holstein, Beschluss vom 20.09.2023, 3 MB 13/23. In: Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht, 51 (2024). - S. 135-140.

Tobias Konrad, Katja Brzezinski-Hofmann: Von Schweinelebern mit Farbpartikeln : Urteilsanmerkung zu OVG Schleswig-Holstein, Beschl. v. 20.9.2023 - 3 MB 13/23. In: Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht, 51 (2024). - S. 135-140.

2023

Markus Möstl, Katja Brzezinski-Hofmann: Verbraucherschutz bei Lebensmitteln. In: Martin Schmidt-Kessel, Malte Kramme (Hrsg.): Handbuch Verbraucherrecht. - Köln : Carl Heymanns Verlag, 2023. - S. 867-930.

2022

Katja Brzezinski-Hofmann, Alexander Lang, Rudi Lang, Stefanie Meisel, Robert Paul Simon: Praktische Fallbeispiele zum Lebensmittelrecht. - Katja Brzezinski-Hofmann, Alexander Lang (Hrsg.). - Frankfurt a.M. : Fachmedien Recht und Wirtschaft, dfv Mediengruppe, 2022. - XI, 138 S.

2019

Katja Brzezinski-Hofmann: Ziemlich zäh: "Likör mit Eizusatz" statt "Eierlikör"?. In: Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht, 46 (2019). - S. 92-96.

2017

Herbert Zech, Katja Brzezinski-Hofmann: Innovationsförderung bei neuartigen Lebensmitteln : Patente, Datenexklusivität und Haftung. In: Markus Möstl (Hrsg.): Europäisierung des Lebensmittelrechts. Verrechtlichung der Lebensmittelwirtschaft. - Frankfurt am Main : Fachmedien Recht und Wirtschaft, dfv Mediengruppe, 2017. - S. 31-43.

2016

Stefan Leible, Katja Brzezinski-Hofmann: Gesetz über die Werbung auf dem Gebiet des Heilwesens (Heilmittelwerbegesetz)., In: Rudolf Streinz (Hrsg.): Lebensmittelrechts-Handbuch. 37. Erg.-Lieferung. - München: C.H. Beck, 2016

Stefan Leible, Katja Brzezinski-Hofmann: Rechtsprechungsreport Lebensmittelrecht 2015. In: Wettbewerb in Recht und Praxis, 62 (2016). - S. 287-293.

Katja Brzezinski-Hofmann, Markus Möstl: Das Reinheitsgebot für Bier. In: Bayerische Verwaltungsblätter, 62 (2016). - S. 253-261.

2015

Elisabeth Schorling, Katja Brzezinski, Klaus Nagels: Salz : eine gesundheits- und rechtspolitische Abhandlung. In: Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht, 42 (2015). - S. 178.

Katja Brzezinski:Das Vorbenutzungsrecht : Geschichte, Legitimation, Funktion im Patentsystem. - Tübingen: Mohr Siebeck, 2015. - XVIII, 285 S.
(Dissertation, 2015, Universität Bayreuth)

Stefan Leible, Katja Brzezinski: Rechtsprechungsreport Lebensmittelrecht 2014. In: Wettbewerb in Recht und Praxis, 61 (2015). - S. 301-308.

2014

Markus Möstl, Katja Brzezinski, Julius Helbich: Endlich Klarheit bei nicht relevanten Metaboliten in Mineralwasser : Anmerkung zu VGH BW, Urteil vom 20.6.2013 - 9 S 2883/11. In: Zeitschrift für das gesamte Lebensmittelrecht, 41 (2014). - S. 92-96.

Katja Brzezinski-Hofmann: Kennzeichnung von Lebensmitteln mit "natürlichem Aroma". In: Lebensmittelindustrie, (2014). - S. 24-25.

Katja Brzezinski-Hofmann: Quo vadis § 40 Abs. 1 a LFGB?. In: Amtstierärztlicher Dienst und Lebensmittelkontrolle, 21 (2014). - S. 217-220.

Stefan Leible, Katja Brzezinski: Rechtsprechungsreport Lebensmittelrecht 2013. In: Wettbewerb in Recht und Praxis, 60 (2014). - S. 276-285.

2012

Simon Apel, Katja Brzezinski-Hofmann: Ohne Schrei kein Glück. In: Jura : juristische Ausbildung, 34 (2012). - S. 888-894.
doi:10.1515/jura-2012-0170

2011

Katja Brzezinski-Hofmann, Hilke Kickler: Common Principles of European Intellectual Property Law : Conference Report, Bayreuth 20 and 21 November 2009. In: Zeitschrift für europäisches Privatrecht, 19 (2011). - S. 217-219.

Katja Brzezinski-Hofmann, Simon Apel: "Rund um den Ochsenkopf" : Radrennen mit Hindernissen. In: Jura : juristische Ausbildung, 33 (2011). - S. 543-548.
doi:10.1515/jura.2011.073

Katja Brzezinski-Hofmann

Faculty of Law and Economics


Dr. jur. Katja Brzezinski-Hofmann
Managing Director of the Research Unit of German and European Food Law​

Raum: 07 (Gebäude IX)

Phone: +49 (0)921 55-3520
E-mail: lebensmittelrecht@uni-bayreuth.de

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